Coachen met paarden voor mensen met een trauma of ptss


Paardencoaching voor mensen met trauma en ptss helpt om hun klachten te verzachten en wordt veelal ervaren als een mooie en intense ervaring.Paarden hebben de eigenschap te kunnen reageren op wat hij waarneemt bij de ander. Zij zien ons als potentieel kuddegenoot. Je komt tot bewustwording van je eigen (on)bewuste gedrag en emoties. Een paard is heel puur in zijn reacties en wil zo snel mogelijk tot de kern doordringen. Dit om te zorgen dat ze samen veilig zijn om te vluchten. Paarden zijn heel behulpzaam. Ze willen de “getraumatiseerde kuddegenoot” helpen om rust te vinden en tot herstel te komen.Het trauma kan komen door traumatische ervaring in het verleden of heden maar kan ook werk gerelateerd zijn. Er is vaak sprake van veel stress, slecht slapen, herbelevingen, spanningen etc. Het paard weet niet wat het trauma is. Het zal vooral reageren op jouw energie en lichaamstaal. Als coach vertaal ik het gedrag van het paard naar jouw leven en ervaringen. Dit kan je helpen om te komen tot bewustwording en inzichten. Jij bepaalt zelf wat je wel of (nog ) niet wilt of kunt delen. We werken samen met het paard stapsgewijs aan je herstel..

“Het paard weet niet wat het trauma is. Het zal vooral reageren op jouw energie en lichaamstaal. ”

Paardencoaching is een vorm van coachen die heel helpend kan zijn bij mensen met een trauma. Deze mensen hebben vaak last van stress, vervreemdingsgevoelens van zichzelf maar ook van zijn/haar omgeving. Er is vaak sprake van spanningsklachten zoals onrust, angst, paniek, slecht slapen, prikkelbaarheid etc. Deze signalen zul je terug zien in het gedrag van de paarden.

Paarden zijn goed geaard en altijd in het hier en nu. Daarmee helpen ze jou om weer contact te krijgen met jezelf. Ze helpen je om in het hier en nu te komen en weer in contact met je lichaam te komen waardoor onder andere vastzittende emoties loskomen. De verwerking van nare ervaringen en pijn uit het verleden zal aan bod komen. Het samenzijn met de paarden brengt ontspanning doordat de paarden de spanning overnemen en weg laten vloeien.

Als coach zal ik niet je trauma behandelen. Ik ben geen traumatherapeut. Echter kan deze manier van coachen een heel waardevolle aanvulling zijn op een behandeling bij een traumatherapeut.

Coachen met paarden is een ervaringsgerichte manier van werken, in tegenstelling tot een cognitieve (praten) manier van begeleiding. Dat maakt dat een sessie vaak een grote impact heeft. Vanwege de intensiteit van de sessies is het raadzaam om een periode van drie weken tussen twee sessies in te laten. De opgedane ervaringen en bewustwording moeten ook tijd en ruimte krijgen om hun plekje te vinden. Je zult gedurende het traject meer inzichten krijgen in de herkomst van je spanningen. Ik zal je met het paard helpen om die spanningen los te laten, een plek te geven. Zodat je voor jezelf de rust kunt vinden die jij nodig hebt.