Individuele coaching met paarden


Paarden zijn kuddedieren en wonen al 65 miljoen jaar op aarde. Ze leven hier al zolang door hun specifieke kwaliteiten.

Zoals de sterk ontwikkelde sensitiviteit voor anderen en hun omgeving. Dit gebruiken paarden in de natuur om hun omgeving en alles wat daar in voorkomt te scannen, zodat ze weten of zijzelf en de kudde veilig zijn. Paarden zijn heel gevoelig en pakken snel signalen op en reageren daar meteen op. Deze kwaliteit van paarden is nodig om veiligheid voor de kudde te realiseren.In de omgang met paarden kunnen wij veel leren van hun gedrag en signalen. Het gedrag van de paarden zegt veel over ons eigen gedrag, onze emoties en intenties.

Bij coachen met paarden wordt het paard ingezet als hulpmiddel in een coaching sessie van mensen. Je maakt hierbij gebruik van de kwaliteiten van de paarden. Het paard en jij worden in dezelfde ruimte (bak/paddock) gebracht. Het paard zal vanzelf contact zoeken met jou “ het nieuwe kuddelid.”

“Paarden zijn een goudeerlijke en oordeelvrije spiegel”

Als mens straal je energie uit (bijv. pijn, gedachtes en emoties). Het paard vangt deze energie op en zal daar op reageren. In de sessie worden oefeningen ingezet met als doel het inzicht in je eigen gedrag te vergroten waardoor je in beweging kunt komen. Het paard houdt je al snel een zuivere spiegel voor, zonder oordeel.

Met de zachte ogen van een paard leer je zachter naar jezelf te kijken.

Op die manier ontstaat er bewustwording van je eigen (on) bewuste gedrag, emoties en intenties. Tijdens de sessie met het paard vertaal ik het gedrag van het paard naar aspecten uit jouw dagelijkse leven. Ik zal je daar vragen over stellen die jou helpen inzicht te krijgen in jezelf en in thema’s die jou bezig houden. De veranderingen bij jezelf in emoties, intenties zullen opnieuw gespiegeld worden door het paard. Op die manier ontstaat ervaringsgericht leren. Er komt dan een directe verbinding tot stand tussen denken, voelen en doen. Dit helpt om datgene wat je bij het paard leert/ervaart te borgen in jouw dagelijks leven.

Paardencoaching is bedoeld voor iedereen die meer over zichzelf te weten wil komen en naar zichzelf wil kijken. Denk aan begeleiding in het proces van persoonlijke groei of het werken aan belemmeringen die jouw persoonlijke groei in de weg staan.

Het paard voelde mij perfect aan en spiegelde hoe ik mezelf op dat moment voelde. Het zorgde ervoor dat ik mezelf veilig voelde en kwetsbaar op kon stellen.

Het paard heeft als eigenschap te kunnen reageren op wat hij waarneemt bij de ander. Er kunnen je tijdens een sessie zaken duidelijk worden die soms best confronterend en ingrijpend kunnen zijn. We gaan samen stap voor stap te werk.

Als klant bepaal je zelf wat je wel of (nog) niet met mij wilt delen.

• Tijdens een sessie blijf je naast het paard staan.
• Er wordt niet op het paard gereden.
• Er wordt gewerkt vanaf de grond.
• Je hebt geen ervaring met paarden nodig voor een sessie paardencoaching.
• Ik begeleid je gedurende de sessie en draag zorg voor jouw veiligheid en/of die van het team.